Sulamanın 10 altın kuralı
Bitkilerinizin yaz aylarında başını eğmesini istemiyorsanız onlara bol miktarda su vermeniz gerekir. Peki su miktarı ve sulamanın sıklığı ne olacak, su yukarıdan mı yoksa aşağıdan mı verilecek? Bitkilerinizin sulanmasıyla ilgili akıllı ve faydalı bazı bilgileri burada bulabilirsiniz.
Kural 1: Nemin eşit dağılmasını sağlayın
Çoğu bitki için nem de gerekir. Ancak sulama öncesinde hafifçe kurumaları, bitki köklerinin büyümesi için faydalıdır.
Kural 2: Suyu az kullanın, sonra miktarı artırın
Çiçek tarhında haftada bir ila iki sulama genelde yeterli olur. En iyisi, daha az suyla daha sık sulama yerine daha bol suyla daha nadir sulamadır.
Kural 3: Gece geç ya da sabah erken saatlerde sulama yapın
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir.
Kural 4: Yaprakları kuru tutun
Islak yapraklarda hastalık olur. Gece ıslak kaldıklarında yaprak gübresi hastalıkları ortaya çıkabilir. Güneş altında ıslak kalan yapraklarda küçük yanık izleri oluşabilir (su damlacıklarının büyüteç etkisiyle yanma).
Kural 5: Doğru miktarda su verin
Doğru sulama, suyun köklere yeterince ulaşması demektir. Kullanılan miktar çok düşük olduğunda, su sadece toprağın üstünü kaplar. Yeterli sulama, ekinler hasada uygun hale gelene kadar bitkilerin, eşit şekilde nemlendirilmiş toprağa bağlı olduğu anlamına gelir.
Kural 6: Ara vererek bol miktarda su kullanın
Toprağın suyu çekmesi için biraz zaman gerekir. Tarhtaki değerli suyun ziyan olmaması için ara vererek tekrar tekrar sulama yapmak daha iyidir.
Kural 7: Hedefleyerek ve dağıtarak sulama yapın
Her zaman sadece bir kök noktasına yönelik sulama yapıldığında kök büyümesi tek taraflı olur ve besinler toprak tarafından yeterli şekilde absorbe edilemez. Bu nedenle, her zaman bitkinin çevresini sulayın ve suyu alanın tamamına dağıtın.
Kural 8: Su tasarrufu sağlayacak şekilde sulama yapın
Gerektiği kadar çok, mümkün olduğunca az sulama yapın. Bu süreç tarhta, balkonda ve çimlerde nem sensörlü otomatik sulama sistemi kullanılarak kolayca yürütülebilir.
Kural 9: Toprağın suyu emmesinden kaçının
Toprağın suyu emmesi köklerin nefes almak için kullanacağı havayı engeller ve kök hücreleri oksijensiz kalır.
Kural 10: Kil bakımından zengin, kaliteli toprak kullanın
Killi mineraller bakımından zengin bitki toprağı daha iyi genişleme özelliklerine sahiptir ve dolayısıyla, toprağı suyun içinde daha iyi ve daha dengeli şekilde tutar. Yağışlı yaz aylarında ve kışın toprağın suyu emmesini önlemek için suyu tahliye edin.
Yorum Ekle